gips

 

Zanimljivosti o gipsu

 

Prirodni gips, prirodni dodaci, karton, proizvodnja koja ne ugrožava životnu sredinu, ekološka primena gipskartonskih ploča, kao i reciklaža čine ekološki koncept .

Gipskartonske ploče i malteri poseduju IBO ekološki sertifikat. Gips je negoriv materijal, a sistemi sa gipskartonskim pločama smanjuju troškove i vreme izgradnje, čuvaju toplotu i dobro izoluju zvuk. Gipskarton ploča sadrži mnoštvo sićušnih pora, koje po potrebi preuzimaju višak vlage iz okolnog vazduha koje tu istu vlagu opet predaju okolini kada se vazduh u prostoriji prekomerno osuši i na taj način gips stalno reguliše vlažnost vazduha i tako značajno doprinosi boljoj klimi stanovanja. Proizvodi od gipsa su ekološki i najpogodniji građevinski materijal.

 

Sta je uopšte gips?

Gips je jedinjenje kalcijum-sulfata i vode. Njegova hemijska formula glasi: CaSO4 x 2 H2O

Ova sirovina se prerađuje u gipskartonske ploče, ispunjivače, lepkove, glet mase, estrihe i maltere. Oblaganje zidova i tavanica, pregradni zidovi kao i materijali za unutrašnje malterisanje, gletovanje, livenje estriha i dr. su samo neke od primena.

 

Kada i kako je nastao Gips?

Ma koliko to bilo začuđujuće gips postoji već oko 200 miliona godina. Kroz geološki proces u vodi se taložio rastvoreni gips u plitkim morskim zalivima i tako je stvarao danas poznata mesta taloženja. Prema tome ako se priča o tradicionalno dokazanim građevinskim materijalima, gips svakako mora stajati na prvom mestu.

 

Često se priča da je gips “građevinsko biološki vredan”. Šta to znači?

Gips je potpuno oslobođen od mirisa. Osim toga on ne sadrži i ne razvija nikakve supstance koje mogu ugroziti zdravlje. Sve to ga čini dobro podnošljivim kako za čoveka tako za životinje i životnu sredinu. Od njega dobijeni proizvodi poseduju iste karakteristike. Na osnovu svojih specijalnih osobina poboljšava klimu u prostoriji kao i osećaj udobnosti stanovanja.

 

Koja je po Vama najveća prednost gipsa?

Brzina ugradnje - 24.7%
Ušteda u vremenu i novcu - 23.4%
Potpuno ekološki materijal - 16.9%
Mogućnost odlične termoizolacije i poboljšane zvučne izolacije - 16.2%
Negoriv materijal - 5.2%
Ostalo ... - 4.5%

Ukupno glasova: 154
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: januar 30, 2023