tapeta

 

Tapete ponovo u modi

 

Dizajn tapeta danas je prefinjeniji nego ikad. Uzorci i boje na njima dolaze u najrazličitijim kombinacijama. Ako mislite da su tapete retro stil i vraćanje u prošlost varate se, jer danas tapetama možete na lak način da postignete da prostor izgleda moderno i ekskluzivno.

Trendovi u dizajnu enterijera se menjaju, dolaze neki novi, ali istovremeno se vraćaju i stari. Današnja popularnost art deco stila vratila je tapete u modu. One sada vrlo često dolaze u kombinaciji sa minimalističkim prostorima.

Nekada su se tapetama oblagali celi zidovi. Danas je dovoljno samo jedan zid. Zbog ukrasnih elemenata na današnjim tapetama, one su ukras sam za sebe, koji ispunjava i ulepšava prostor. U tako ukrašenom prostoru, čak i slika na zidu je suvišna. Danas su se mnogi moderni  enterijeri okrenuli  tapetama.

tapete_ponovo_u_modi_1tapete_ponovo_u_modi_2

Sa upotrebom tapeta treba biti pažljiv. Dovoljno je da samo jedan zid oblepite nekom tapetom krupnog dezena, a ostale zidove obojite jednom od nijansi koje se pojavljuju na tapeti. Na primer ako su motiv tapete lila cvetovi na beloj podlozi, ostali zidovi neka budu beli.

Ako su motivi beli krugovi na lila podlozi, za okolne zidove upotrebite lila boju nekoliko nijansi svetliju nego na tapeti. Pri ovom kombinovanju treba biti pažljiv i posebno izabrati boju zidova naspram tapeta, koja će biti neutralna, jedna od nijansi sa tapete, jer su tapete same po sebi upadljive i dominantne.

tapete_ponovo_u_modi_3

 

Na našem tržištu postoji veliki izbor raznovrsnih vrsta tapeta, predstavljamo neke:

  • Osnovne papirne tapete su glatke i postavljaju se kako bi se obezbedila glatka površina. Po potrebi ova vrsta tapeta mogu da se boje, ne mogu da se peru, pa nisu prikladne za kuhinje, dečje sobe i hodnike.
  • Perive papirne tapete zgodne su za kupatila i kuhinje jer su zaštićene providnom folijom, ali se upravo zbog toga i teže uklapaju.
  • Reljefne papirne tapete su prikladne za oštećene zidove, lako se lepe jer se ne rastežu, a mogu da se boje disperzionim bojama.
  • Plastične tapete  su pogodne za kuhinje, kupatila i dečje sobe, lako se čiste, mogu čak i da se ribaju.
  • Tapete od tkanina veoma su raskošne, na zidove se lepe i pričvršćuju okvirima.
  • Tapete od staklenih vlakana, napravljene od prirodnih materijala kao što su kvarcno staklo, soda, kreč i dolomit. One su otporne na prašinu, a mogu se i prati. Lako su prilagodljive, tako da se mogu postavljati na gotovo sve površine. Ne trule i otporne su na vlagu.
  • Tečne tekstilne tapete, koje pored funkcije toplog izolatora poboljšavaju i akustiku prostorija. Dobro prijanjaju na sve podloge. Lako se čiste, a njihova prednost je što se nanose na zid valjkom.
  • Foto tapete su definitivno nešto što prati postojeće trendove. Slike iz prirode, umetničke slike, dečji motivi, životinje i slično, različitih dimenzija, mogu se svakako naći u vašem ambijentu.

 

Koju boju, oblik i vrstu tapeta ćete odabrati najpre zavisi od prostora koji želite da promenite ili obnovite.