decije_sobe_1

 

Uredite sobe za decu

 

Bojenje zidova u dečijoj sobi, osim sto predstavlja higijenski čin, pruži će veoma podsticajan i prijatan ambijent za celu porodicu. Velika je prednost ako dete zavoli svoju sobu i smatra je dovoljno privlačnom da u njoj provodi veći deo vremena. Sobe za decu treba osmisliti tako da ispuni tri osnovne funkcije, da dete može da se igra i druži, da uči i spava. Ukoliko ste u prilici da unapred planirate raspored prostorija u kući, znajte da blizina roditeljske sobe noću pruža osećaj sigurnosti detetu.

decije_sobe_2

 

Boje za dečije sobe

Postoji veliki dijapazon savremenih načina sa kojima možemo da se igramo prilikom uređenja dečije sobe. Materijali koji se apliciraju na zidove, moraju da budu ne toksični. Vazno je i da se lako održavaju, da su glatki, a ne reljefni, kako ne bi skupljali prašinu.

Ono sto uradimo sa zidovima, oslikava našu ideju. Cela dečija soba može da se izmeni bojenjem zidova, lepljenjem bordura, foto tapeta, slikanjem murala ili naglašavanjem pojedinih elemenata u prostoru kontrastnim bojama.

soba_za_decake_1soba_za_decake_2

Najprikladnije boje za dečije sobe su akrilne boje. One su vodoperive, a samim tim i lake za održavanje, a nisu toksične. Na njima teze izbijaju fleke, teže požute. Mogu da budu u mat ili  polusjajnoj varijanti. Značajno su kvalitetnije od obične poludisperzije, a nisu mnogo skuplje. Toniraju se kompjuterski, tako da lako može da se dobije željena nijansa boje.

Akrilne boje se nanose u dva, tri tanka sloja na prethodno pripremljenu površinu. Od niza molerskih tehnika, neke specijalne molerske tehnike mogu da budu interesantne, kao DUNE, koja daje fini damast svilenkast izgled, sa diskretnim odsjajima. Interesantna je AFRICA tehnika, koja daje kristalni metalik efekat. Reč je o veoma kvalitetnoj obradi zidova, ali ove tehnike su skupe za dečije sobe, pa ostaje na Vama da se odlučite.

decije_sobe

Šteta bi bilo ostaviti zidove u dečijoj sobi savršeno belim, jer mogu da deluju sterilno i hladno. Opet, ne treba preterivati, jer dete treba da spava u toj prostoriji. Uglavnom se kombinuju dve svetle, pastelne boje.

Osnovno što treba da se zna jeste da će hladne boje, kao sto su plava, zelena i ljubičasta učiniti da soba deluje veće, dok će tople boje kao sto su narandžasta, žuta i crvena stvoriti prijatniju atmosferu i smanjiti prostoriju. U dečijim sobama poželjno je i postaviti tapete jer one pre svih mogu dati živost dečijoj sobi.

soba_za_devojcicesoba_za_devojcice_1

Ako su zidovi neutralni, dekoracija i nameštaj vise dolaze do izražaja. Ukoliko postoji višebojna paleta, nameštaj treba da bude jednostavan, svetao, jasnih linija.

Jedan zid može da se oboji, npr. u boji zelene trave, a da se na drugom pojave narandžasto-zelene pruge. One mogu da budu široke desetak santimetara ili nasumične širine. Mogu da se postave do jedne trećine visine zida, na celoj visini ili da budu prekinute bordurom. Takodje, mogu da se pojave tačkice različitih veličina, ali samo u sobi kod devojčica. Lepo izgledaju i krugovi, kvadrati i druge šare. Za dečije sobe najjednostavnije rešenje jeste definisati jednu ili dve boje, a igrati se stikerima ili samolepljivim bordurama.

decija_soba

Plafoni se skoro uvek boje u belo, zato sto se nalaze u senci. Lepo je da se postavi poneka zvezdica koja svetli u mraku. Boja i završna obrada zidova dečije sobe treba da naglase odabranu temu, u odnosu na to da li je reč o džungli, farmi, okeanu ili vilinskoj kuci. Sobe za decu se osmišljavaju sa puno ljubavi za Vaše dete. Treba da bude vesela i jedinstvena, ali da odražava karakter roditelja.

decija_soba_na_malom_prostoru

Primer kako da dečiju sobu uredite na malom prostoru