vazni_detalji_2

 

Važni detalji

 

Svaka se kuća sastoji od mnogih pojedinosti koje doprinose njenom celokupnom izgledu. I dok usklađivanje boja i izbor pokućstva, presvlaka, kuhinjskih potrepština, posuđa, antičkih predmeta i drugih pojedinosti predstavlja  užitak za ljude s ukusom, izbor okova nije nimalo lak zadatak jer na tržištu postoji gotovo nepregledni izbor ručki, brava, vešalica, kvaka za vrata i prozore i sličnih stvari. Malo ko se uspešno snalazi pri izboru takvih detalja.

Tim „malim“ stvarima treba posvetiti mnogo pažnje i to ne samo zato što one ulepšavaju izgled stana i doprinose stilu unutrašnjeg uređenja. Još je važnija njihova praktičnost, trajnost, lako rukovanje i dobra izrada koja omogućuje trajniju upotrebu bez mnogo popravaka.

Sve to govori u prilog pažljivom planiranju i izboru sitne kućne opreme. U protivnom će vam kupovanje bez neke vizije razbiti jedinstvenu celinu stambenog prostora, a razlike u malim detaljima, kao što su utičnice, prekidači i sl. ubrzo će vas zamoriti.

 

Raspored  predmeta

U svakom  od nas kriju se sakupljačke sklonosti koje u određenom trenutku mogu izaći na videlo. Uprkos toj  činjenici nismo svi jednako obdareni sposobnošću da predmete slažemo na lep način.

Najbolji raspored stvari ne ostvaruje se njihovim  nagomilavanjem u kojem se ne oseća čovekov smisao za organizaciju. Sam postupak slaganja ukrasnih predmeta na police, stolove ili zidove veoma je nalik na aranžiranje cveća. Boja, oblik, veličina i materijal mnogo doprinose konačnom izgledu. S cvećem je ipak malo lakše jer postoje pravila, postoje određena razdoblja cvetanja i razdoblja . Predmeti se pojavljuju i nestaju bez određenog reda, a njihove dimenzije i oblici veoma se razlikuju.

Ukrasni predmeti  izgledaju lepše ako su uredno složeni i izloženi u prostoru nego ako su razbacani po stanu. To ne znači da će manji broj predmeta izgledati lepše, ipak i jedan jedini pravilno osvetljeni predmet može biti lepa dekoracija. Ne postoje strogo određena pravila. Nekome se može svideti ono što će se drugome učiniti vrlo ružnim. Sve sitnice i veće stvari što se s određenim razlogom nalaze u kući treba dostojno izložiti i pokazati. Kad vas njihov raspored počne zamarati, vreme je da ih složite na nov način.