izolacione_boje_primerak

 

Izolacione boje

 

Proizvođači boja često svrstavaju boje za unutrašnje površine prema mehaničkim karakteristikama i izgledu filma boje u sledeće grupe :

  • Neperive boje za unutrašnje površine (najjeftinije)
  • Perive boje za unutrašnje površine  (naša preporuka)
  • Izolacione boje za unutrašnje problematične površine (po potrebi)

 

Karakteristike izolacionih boja

Izolacione boje se koriste za izolaciju mrlja koje su rastvorljive u vodi, zbog čega boje na vodenoj osnovi ne mogu da ih izoluju. Izolacione boje su obično izrađene na bazi veziva rastvorenih u organskim rastvaračima. To su mrlje od nikotina, izlivene vode, dima, katrana, flomastera, drvene bojice, itd... Ova vrsta mrlja se rastvara u vodi koja sadrži nanesena boja, zato ih u fazi sušenja voda izbacuje na površinu. Ako mrlje premažete izolacionom bojom, one ostaju ispod filma boje. Savremene izolacione boje, kao što su  Antinikotinska boja i Antimikrobna boja, izrađene su na bazi rastvarača koji sadrži minimalnu količinu aromata, zato su manje štetne po zdravlje i nemaju intenzivan miris. Za ove boje je karakteristično da se brzo suše, perive su i lepo se razlivaju pri nanošenju. Pri toniranju izolacionih boja treba biti pažljiv jer mogu da se upotrebljavaju samo pigmentni koncentrati pogodni za boje na bazi rastvarača.

 

Primeri izolacionih boja

Antinikotinska boja služi za krečenje prostorija izloženih jakom uticaju duvanskog dima, žutih fleka nastalih od vode na zidnim i plafonskim površinama. Ona takođe pokriva i izoluje fleke od katrana, raznih ulja, požara... Kada biste se odlučili da ovakve problematične zidove okrečite klasičnim bojama, stare fleke bi u kontaktu sa vodom jednostavno uništile hemijski sastav boje i fleka bi ostala. Pogodna je za bojenje svih vrsta mineralnih maltera, vlaknasto-cementnih ploča, tapeta od staklenih vlakana, papirnih reljefnih tapeta i starih premaza. Posebno pogodna primena za ove izolacione boje su prostorije izložene delovanju nikotina (caffe barovi, restorani, konobe i slično). Antinikotinska boja je bez agresivnog mirisa, odličan izolator svih fleka rastvorljivih u vodi i može da se pere.

 

Antimikrobna boja služi kao zaštita unutrašnjih zidnih i plafonskih površina koje zahtevaju specijalne uslove rada. Posebna prednost antimikrobne izolacione boje je u prostorijama u kojima postoji povećana opasnost od razvoja plesni i algi (objekti prehrambene industrije i zanatstva, ugostiteljski objekti, mlekare, pivare, pekare i slično). Pored odlične antimikrobne zaštite, antimikrobna boja je i odličan izolator fleka rastvorljivih u vodi i može da se pere.