iluzije primerak 1

 

Iluzije sa bojom u prostoru

 

Pri krečenju plafona preporuka je da bude u beloj ili svetlijoj nijansi, jer se plafoni obično nalaze u senci. Ukoliko želite da se plafon podudara sa bojom zida, izaberite dve do tri nijanse svetliju boju u odnosu na boju zida, ili razredite boju zida sa belom bojom u odnosu od 30% do 70 %  bele boje.

Ako je Vaša soba premala, iskoristite boju za zidove kako bi ste izmanipulisali osećaj za prostor. U slučaju da Vam je plafon nizak, bela boja može da “podigne” percepciju njene visine. Takođe, možete da zidove obojite vertikalnim linijama (prugama) kako biste  poboljšali osećaj visine.

Generalno, da bi ste postigli da manji prostori vizuelno izgledaju veći, zidove bojite hladnim, svetlijim tonovima, jer hladne boje bolje dočaravaju udaljenost nego tople boje. Preporuka je da koristite kvalitetnije perive boje sa mat ili polumat efektom iz razloga što će one bolje reflektovati svetlost.

Kada imate za cilj da veliku sobu, vizuelno napravite manjom, a ujedno stvorite osećaj udobnosti i intimnosti, boja Vam ponovo može pomoći. Izborom tamnije nijanse boje za zidove, omogućićete da ona vlada velikim prostorom, a bojenjem u tamniju nijansu plafona učinićete ga nižim.

Tople boje, u kombinaciji sa tamnijom nijansom mat boje učiniće da predmeti deluju bliže i vizuelno smanjiti prostor.

Veliki otvoreni prostori često vape za bojom koja stvara bliskiji, intimniji prostor. Na današnjem tržištu boja možemo pronaći uzbudljive kombinacije boja i tekstura (dekorativnih radova) sa kojima možemo  na intrigantan način postići jedinstvene kombinacije.

Dugačku, usku sobu možete učiniti širom i četvrtastijom, ako dugačke zidove obojite svetlom, sjajnom, hladnom bojom, a kraće zidove tamnijom mat bojom.

Ponekad zanemarite konvencionalne savete

U savremeno dizajniranim prostorima najčešće se koristi jedna osnovna boja ili paleta srodnih, ujednačenih boja, a detalji se akcentuju u drugoj boji.

Ako ste ljubitelj “jačih“ nijansi, zanemarite standarde kada bojite manje prostore, jer bi po njima male prostore trebalo krečiti samo svetlijim nijansama. Ukoliko volite svetlije boje, to je u redu, ali ako više volite jake i tamnije nijanse, samo napred i prepustite se inspiraciji. Svetlijim bojama nikoga nećete prevariti da Vam je soba veća nego što jeste, pa zašto onda ne biste imali boje koje volite u maloj sobi. Ako Vam se dopadne neka tamnija nijansa, ali Vas je i dalje strah da sa njom okrečite celu sobu, probajte da okrečite jedan centralni zid, kako bi ste ga akcentovali.