rasveta_primerak

 

Rasvetom ulepšajte prostor

 

rasveta_sijalicaU zavisnosti od  svetlosti, prirodne ili veštačke zavisi kako će izgledati boje na zidu, razne ploče i oblici u prostoru. Kvalitetna, maštovita i dobro raspoređena rasveta doprinosi izgledu celog prostora. Lošom rasvetom možete upropastiti i najbolja rešenja, a dobrom rasvetom ćete  oplemeniti i  skromno uređen prostor.

Pored  osvetljavanja predmeta, svetlost stvara i senke u prostoru. Što je uži i usmereniji  svetlosni izvor, to je više senki. Na primer, obasjan jarkom sunčevom svetlošću neki predmet će bacati tamnu senku, a za vreme oblačnih dana, kada nema usmerenog izvora svetlosti, neće biti ni senke iza tog istog predmeta.

Pri planiranju rasvete u prostoru  morate podjednako obratiti pažnju i na dnevnu svetlost i na električne izvore svetlosti, i oni su podjednako važni.

Načini rasvete

Veličina, oblici i doživljavanje nekog prostora, zavise od vrste svetlosti kojom je osvetljen. Prostor se može osvetliti na različite načine, počevši od jedne sijalice koja visi sa žice i svetli na prostorije, do složene kombinacije raznovrsnih svetlosnih izvora. Rasvetom se mogu ukloniti neki nedostaci prostora, kao što je visina plafona, osećaj skučenosti i sl...

 

Planiranje najbolje rasvete u prostoru

Pre izbora rasvete i postavljanja rasvetnih tela, izvršite razmeštaj stvari u stanu. U dnevnoj sobi se ne morate čvrsto držati ovog pravila, ali recimo u kuhinji gde je rasveta strogo povezana sa određenim aktivnostima, morate biti precizni.

Postavite prekidače tamo gde su vam najpotrebniji, u blizini ulaznih vrata, u blizini noćne lampe, na dnu i na vrhu stepeništa (u hodnicima treba instalirati dvostruke prekidače koje je moguće aktivirati i deaktivirati na oba kraja).

 

Odaberite  najbolja rešenja za rasvetu

Većina prostorija nemaju strogo određenu namenu, trebalo bi unapred razmotriti kako će se koristiti svaka prostorija, pa tek onda planirati rasvetu. Akoje na primer, reč o dnevnoj sobi u kojoj se još  jede i radi, rasveta svojom raznovrsnošću mora adekvatno pokriti sve ove aktivnosti. Poželjno je odvojiti  izvore svetlosti  za veliki sto, radni sto za čitanje  kao i za opšte svetlo za celo prostor.rasveta_u_stanu

Ljudski vid slabi sa godinama, za istu aktivnost je prosečnom šezdesetogodišnjaku potrebno dvostruko više svetlosti od prosečnog tridesetogodišnjaka.

U  istim svetlosnim uslovima (istim količinama svetlosti), sobe sa tamnim zidovima i podom deluju znatno tamnije od onih koje su okrečene svetlim tonovima i koje imaju tepih u nekoj nežnijoj nijansi. Ovo se dešava jer tamnije boje slabije reflektuju svetlost.

Odnos svetla i senki igra važnu ulogu u osvetljavanju prostorija. Ravnomerno osvetljena prostorija sa malo ili nimalo senki ubrzo postaje nezanimljiva, a boravak u njoj zamoran.

Prilikom kupovine rasvete, birajte svetiljke koje odgovaraju stilu cele prostorije, koje dugo traju, lako se održavaju i kojima se lako rukuje.